Bontásos csere

A lakossági ügyfelek leggyakrabban a régi nyílászárók cseréjét kérik lakásukban/házukban, elavult fa nyílászáróikat cseréltetik új, korszerű műanyag nyílászárókra. Ezt a munkafolyamatot bontásos csere „fogalommal” határozzuk meg, mely magában foglalja a régi nyílászárók kibontását, az új nyílászárók beépítését és a helyreállítást. 

A bontásos cseréhez kapcsolódó legfontosabb fogalmak:

bontás

Mindig törekszünk a meglévő falfelületek épségének megőrzésére (ami az esetek 99%-ban sikeres, az 1% általában már lefagyott, repedezett vakolatot, üregesen ragasztott csempét, járólapot, stb. takar), ezért a régi nyílászárók tokját szétfűrészelve, darabokban szedjük ki a helyükről. Illúziója ne legyen senkinek, ez a folyamat sajnos kosszal jár. Ez a cserélendő ajtó, ablak kb. egy méteres környezetében nagyobb mennyiségben építési törmelékként, távolabb szálló porként jelenik meg, ezért érdemes a helyiségben a bútorokat fóliával letakarni. A padló védelméről takarással mi gondoskodunk. A bontás után mindig takarítás előzi meg a beépítést.

beépítés

Az új nyílászárót mindig a régi nyílászáró síkjába építjük be, mert ez megkönnyíti a helyreállítást. Már a gyártási méret megadásakor is törekszünk a hasonló méretű nyílászárók egységes méretére, beépítéskor pedig arra, hogy az egy homlokzati síkon lévő nyílászárókat egyforma síkban és magasságban építsük be, hogy az esetleges párkányok, redőnyök is szép, egységes képet mutassanak.

helyreállítás

A bontandó nyílászáró toktípusától függ a helyreállítás módja. Ez lehet egyszerű takarólécezés, kávajavítás, vagy ezek kombinációja. A különféle helyreállítási folyamatokra az egyes nyílászáró toktípusok bemutatásánál külön kitérünk.

kiegészítők

Ide soroljuk mindazokat a termékeket, melyek nem a nyílászárók szerves részét képezik. Ilyen kiegészítők például a redőnyök, a zsalúziák, a reluxák, a rolók, a szúnyoghálók, a párkányok, a könyöklők, a résszellőzők. Ezeket általában a helyreállítás után szereljük fel a nyílászáróra, de van olyan kiegészítő, amelyiknek a fogadására már a nyílászáró elő van készítve – például toktoldással, párkányfogadóval, résszellőző-marással.

hulladék

A hulladék keletkezése nem elhanyagolható része a bontásos cserének. Maguk a kibontott nyílászárók tokjai és szárnyai, illetve a fix felületek üvegei jelentik a legnagyobb hulladékmennyiséget, de a keletkező sitt, a beépítési segédanyagok hulladéka, illetve a csomagolóanyagok is említésre méltó mennyiségben tudnak összegyűlni. Ezt a hulladékot természetesen el tudjuk szállítani, de a hulladék elhelyezésének és kezelésének általunk is fizetendő díja van, mely manapság már igen jelentős tétel, így ezt sajnos nem tudjuk magunkra vállalni. A hulladék elszállítása mindig külön tételként kerül feltüntetésre az árajánlatban, választható opcióként.

Védett tartalom. Köszönjük a megértést!